ALIŞ FATURASI İŞLEMLERİ:

İçindekiler Tablosu

 

 

 

 

 

Alış Faturası Giriş İşlemleri :

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GENEL BİLGİLER

Fatura No     : Ürün veya hizmet ile birlikte gelen faturanın numarası yazılır.

Cari Kodu    : Ürün veya hizmet alınan carinin kodu seçilir. Bunun için öncelikle “Cari Kartı”ndan cariye ait cari kartı oluşturulmalıdır (Bununla ilgili ayrıntılı bilgi “Cari Kartı İşlemleri” kısmında ayrıntılı olarak anlatılmıştır.) Cari Kodunu seçmek için 2 yöntem vardır. 1- “Cari Kodu” kutusunun sonundaki “Cari Seç” butonu tıklanır. 2- Klavyeden “F2” kısa yol tuşuna basılır ve ekrana “Cari Seç” penceresi gelir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Alış Faturası ekranındaki Cari Adı, Cari Adresi kısımlarına “Cari Kodu”nun onaylanması ile bilgiler otomatik olarak aktarılacaktır.

 

Eğer cariyi koda, ada, gruba göre arama kısmı yetersiz geliyor ise çok daha ayrıntılı arama özelliklerine sahip olan “Cari Rehber” özelliği kullanılabilir. Cari Rehbere giriş için klavyeden “F10” kısa yol tuşu kullanılır.

 

Açık/Kapalı  : Fatura, açık fatura ise (fatura bedeli henüz ödenmemiş ve hesap açık hesap ise) “Açık” seçeneği seçilir.

Fatura, kapalı fatura ise (fatura bedeli ödenmiş ve hesap kapatılmış ise) “Kapalı” seçeneği seçilir.

 

 

Fatura Tarihi           : Faturanın üzerindeki tarih girilir.

Fatura Vadesi         : Fatura bedelinin ödendiği tarih veya ödeneceği tarih girilir.

 

KDV                           :  Alış faturası KDV dahil olarak kesilmiş ise  KDV DAHİL seçeneği, alış faturası KDV hariç olarak kesilmiş ise  KDV HARİÇ seçeneği seçilir ve “Enter” tuşuna basılır.

 

İrsaliye No    : İrsaliyeli fatura ise irsaliye numarası girilir ve tarih penceresinden “İrsaliye Tarihi” (Fiili Sevk Tarihi) seçilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fatura Tipi   : Fatura tipi kısmında “Alış” seçeneği aktif hale getirilir ve “Enter” tuşuna basılır.

 

Fatura penceresinde yukarıdaki bilgiler doldurulduktan sonra stok seçmek için aşağıda gösterilen alana gelinir.

Bu alana stok girişi yapabilmek için 3 farklı yol izlenebilir.

1- Klavyeden “F3” kısa yol tuşu kullanıldığında “Stok Seç” penceresi gelir.

 

Köşeleri Yuvarlanmış Dikdörtgen Belirtme Çizgisi: 2- Stok Kodu alanına gelindikten sonra bu alan içinde fare ile iki kez tıklandığında küçük bir kutucuk gelir. Bu kutu tıklandığında “Stok Seç” penceresi gelir.

 

 

 

 

 

 

 

 

3- Stoğun kodu biliniyor ise “Stok Kodu” alanına stoğun kodu yazılır ve klavyeden “Shift + Enter” tuşlarına basıldığında stoğun diğer bilgileri (cinsi, miktarı, birimi, birim fiyatı, ıskontosu, KDV, tutarı) ekrana gelir.

 

Köşeleri Yuvarlanmış Dikdörtgen Belirtme Çizgisi: Doğrudan stok kodunu yazarak stok çağırmak için :
Stoğun kodu yazıldıktan sonra klavyeden “Shift + Enter” tuşlarına basılır.
 

 

 

 


Stok bilgileri aşağıdaki gibi ekrana gelecektir. Bu şekilde alt alta istediğimiz kadar stok girişi yapabiliriz. Yeni stok girişi için alt satıra geçebilmek için klavyeden aşağı yukarı yön tuşları yada son sütunda iken (TUTAR hanesinde) klavyeden “Enter” tuşuna basılarak yeni satır açılabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Faturada doldurulacak alanlar doldurulduktan sonra “Kaydet” butonu tıklanarak fatura kayıt edilir.

 

 

En üste dön

 

 

 

Mal Alış Faturasının İptal Edilmesi :

 

Faturayı doldurup kayıt ettikten sonra faturaya yanlış bilgi girilmiş ise veya fatura iptal edilmek isteniyor ise yapılacak işlemler şu şekildedir.

1- Değişiklik yapılmak istenilen veya tamamen iptal edilmek istenilen faturayı bulmak için 2 yol izlenebilir. 1. Yöntem :   hanesinin hemen yanındaki   “Önceki Faturaya Git” veya “Sonraki Faturaya Git” butonları kullanılarak bulunur. 2. Yöntem : "Fatura No" hanesine, iptal etmek istediğimiz faturanın numarasını yazıp "Enter" tuşuna bastığımızda iptal edeceğimiz fatura otomatik olarak karşımıza gelir.

 

2- İptal edilecek olan fatura üzerinde farenin sağ tuşu ile tıklanarak gelen menüden “Sil”  seçeneğinin alt seçeneği olan “Faturayı Tümüyle İptal Et” butonu tıklanır.  Yada aşağıdaki resimde gösterildiği gibi yapılabilir.

Köşeleri Yuvarlanmış Dikdörtgen Belirtme Çizgisi: Faturayı iptal etmek için doğrudan İptal butonu tıklanarak yada klavyeden Ctrl + F7 tuşlarına aynı anda basarak iptal edilebilir.

 

3- Ekrana “DİKKAT” penceresi gelir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


4-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5- "Tamam" butonuna bastıktan sonra fatura ekranı otomatik olarak kapanır. Alış Faturası penceresini açıp “Fatura No” hanesine iptal ettiğimiz fatura numarasını yazıp "Enter" tuşuna bastığımızda iptal ettiğimiz fatura karşımıza gelir ve “Fatura Tipi” hanesindeki "İPTAL" ibaresinden faturanın iptal olduğu anlaşılır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


6- Fatura iptal edilmek isteniyor ise bu haliyle bırakılır. Faturaya yanlış bilgi girilmiş ve düzeltilip tekrar aktif hale getirilmek isteniyor ise sırasıyla şu işlemler yapılır. Cari adı, fatura tarihi yada fatura kalem bilgileri (ürünler) yanlış girilmiş olabilir. Bu örnekte sadece cari adını yanlış girildiği düşünülürse;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


7- Yapılmak istenilen değişiklikler yapıldıktan (fatura üzerindeki bilgilerin tümünü değiştirebiliriz.) sonra “Fatura Tipi” kısmındaki İptal” ibaresi “Alış” olarak değiştirilir ve  F5-Kaydet butonuna basılarak fatura yeni haliyle kaydedilmiş olur.

 

 

 

.

 

 

 

 

Alış İade Faturası

 “Alış İade Faturası” kayıt işlemleri için ana pencere üzerindeki "Fatura" menüsünden “Mal Alış İade Faturası” seçeneği seçilir.

 

 

Köşeleri Yuvarlanmış Dikdörtgen Belirtme Çizgisi: Ana pencere üzerindeki menüsünden “Mal Alış İade Faturası” seçeneği tıklanır.

 

 

Ekrana “Mal Alış İade Faturası” penceresi gelir. Bu pencerede, alış iade faturasındaki bilgiler girilir ve  butonu tıklanır. “Mal Alış İade Faturası”nın işleyişi, “Satış Faturası”nın işleyişiyle aynıdır.

 

 

 

 


Çoklu Satır Iskonto Girişi:

 

 

 

Alış işlemi yapılan ürüne, farklı oranlarda birden fazla satır iskontosu uygulandığı durumlarda, bu iskotoların girişini yapmak için kullanılır.

 

 

 

 

 

 

 

Fatura ekranına girilen stoklardan, iskonto uygulanacak olan ürün seçilir ve bu stok üzerinde iken fare sağ tuş ile tıklandığında “Çoklu Satır İskontosu Gir” seçeneği tıklanır. Ekrana “Seçili Satırın İskonto Giriş Ekranı” gelir.

Köşeleri Yuvarlanmış Dikdörtgen Belirtme Çizgisi: Uygulana toplam ıskonto %’ derini gösterir.
Köşeleri Yuvarlanmış Dikdörtgen Belirtme Çizgisi: Uygulanan toplam ıskonto oranı
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


4- Bu şekilde fatura üzerindeki her stoğa birden fazla iskonto uygulanabilir. Son olarak da faturayı kaydetmek için  butonu tıklanır.

 

Aktif Faturayı Kopyalamak :

 

Fatura penceresi üzerinde fare sağ tuş ile tıklandığında ekrana gelen menüden “Aktif Faturayı Kopyala” seçeneği seçilir. Ekrana gelen “Yeni Fatura Numarası Giriniz” penceresine, bilgilerin birebir aktarılması istenilen yeni fatura numarası girilir ve “Tamam” butonu tıklanır. Böylece istenilen fatura kopyalanarak çoğaltılmış olur ve kullanıcı, benzer faturaları ikinci kez girme zahmetinden kurtulmuş olur.

 

Fatura Numarası Değiştirmek :

Doldurulup kaydedilmiş bir faturanın, fatura numarası değiştirilmek istendiğinde, fatura öncelikle iptal edilir (ayrıntılı bilgi “Faturanın İptal Edilmesi” bölümünde verilmiştir.) Daha sonra Fatura penceresi üzerinde fare sağ tuş ile tıklandığında ekrana gelen açılır menüden “Fatura No Değiştir” seçeneği seçilir.

 

Ekrana gelen pencerede yeni fatura numarası girilerek “Tamam” butonu tıklanır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Numarası değiştirilen fatura üzerinde iken “Fatura Tipi” kısmındaki “İPTAL” ibaresi “ALIŞ” olarak değiştirilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kaydet” butonu tıklanarak faturanın numarası değiştirilmiş olur.

 

Kısayol Tuşları :

Alış Faturası penceresi üzerinde iken, fatura penceresini kapatmadan “Stok Kartı” ve “Cari Kartı”na erişmek için; Fatura penceresi üzerinde fare sağ tuş ile tıklandığında açılan menüden, kısa yol tuşlarının tümünü görebiliriz.

 

Stok Kartı işlemleri için; 

F3: Fatura ekranı üzerinde iken klavyeden "F3" butonu tıklandığında "Stok Seç" ekranı gelir.

F9: Fatura ekranı üzerinde iken klavyeden "F9" butonu tıklandığında fatura ekranını kapatmadan doğrudan STOK kartı açılır. Böylelikle fatura ekranı açık iken, yeni stok kartları açılabilir yada varolan stok kartları üzerinde değişiklikler yapılabilir.

CTRL+B: Fatura ekranında iken, barkodlu stok çıkışı yapılmak istendiğinde "Barkodlu Giriş" ekranını açar.

CTRL+F9: Fatura üzerindeki seçili olan stoğun hareketlerini açar. Böylelikle bu stoğun daha önce hangi firmalardan, hangi fiyatlar ile alındığı görülebilir.

 

Cari Kartı işlemleri için; Fatura ekranı üzerinde iken, fare sağ tuş ile tıklandığında açılan menüden cari kartı ile ilgili kısa yollarını görebiliriz.

F2: Fatura ekranı üzerinde iken, klavyeden "F2" butonu tıklandığında "Cari Seç" ekranı gelir.

F8: Fatura ekranı üzerinde iken klavyeden "F8" butonu tıklandığında fatura ekranını kapatmadan doğrudan CARİ kartı açılır. Böylelikle fatura ekranı açık iken, yeni cari kartları açılabilir yada varolan cari kartları üzerinde değişiklikler yapılabilir.

CTRL+F8: Fatura üzerindeki seçili olan carinin hareketlerini açar. Böylelikle bu cariden en son ne zaman alım yapıldığını, hangi fiyatlar ile alım yapıldığı görülebilir.

 

 

 

Ctrl+M: Fatura ekranı üzerinde iken, klavyeden "Ctrl+M" tuşları ile “Hesap Makinesi” açılarak, hesaplama işlemleri yapılabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detaylı Raporlar :

 

Mal Alış Faturası İle ilgili Ayrıntılı Raporlar Alabilmek İçin;

Ana pencere üzerinde "Fatura" menüsünden “Raporlar" seçeneği kullanılarak Alış Faturası ile ilgili çok detaylı raporlara ulaşılabilir.

 

Köşeleri Yuvarlanmış Dikdörtgen Belirtme Çizgisi: Rapor alınmak istenilen seçenek buradan seçilir. Ekrana gelen “Rapor Seç” penceresinden rapor kriterleri  belirlenerek yazdırılabilir.

 

 

Mal Alış Faturası Raporu :

Fatura menüsünden "Raporlar" seçeneğinden “Mal Alış (Giriş) Faturası İcmali” bölümü tıklanır. Ekrana gelen “Rapor Seç” penceresinde hangi kriterlerde rapor alınmak isteniyorsa kriterler belirlenir ve "SORGULA" butonu tıklanır. Belirlenen kriterlere uygun olan tüm kayıtlar listelenir. Bu ekranda, alanları daraltıp genişletebilir, alanların yerlerini değiştirebilir yada alanları silerek istediğimiz formata sokabiliriz. Bu kayıtları "Excele Gönder" butonuyla excele gönderebilir, “Baskı Önizleme” butonu ilede yazıcıdan çıktı alabiliriz.

 

İptal Edilen Alış Faturaları Raporu :

Mal alış fatura raporundaki izlenecek yol ile aynıdır. Tek farkı, “Raporlar” menüsünden “İptal Edilen Alış Faturaları” seçeneğini tıklamaktır.