İçindekiler Tablosu

 

 

 

 

 

 

ÇEK / SENET KAYIT İŞLEMLERİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Müşteriden aldığımız bir çek veya senet girişini yapacak olur isek. Öncelikle Tahsil tediye ekranına girer sonra F2-Cari Seç butonu ile yada klavyeden F2 tuşuna basarız. Açılan ekrandan müşterimizi bulur ve seçip tahsilât ekranına aktarırız. Belge tarihi kısmından çekin yada senedin alındığı tarihi yazarız. Belge Tipi kısmından Tahsilâtı seçeriz(Aldığımız evrakları işlerden Tahsilat, verdiğimiz evrakları işlerken ise Tediye seçeriz). Ekrandaki kutular üzerinden geçiş ve ilerlemek için Enter tuşunu kullanırsak program sırasıyla hangi işlemleri yapmamız gerektiğini bize yol gösterecektir. Şimdi sıra geldi satır kaydetme kısmına(Yeni satır girişi ve değiştirme alını) : Fiş tipi kısmından hangi evrakı giriyorsak listeden onu seçeriz. Örn:ÇEK No: kısmından çekin numarasını, asıl-ciro kısmından çek asıl ise onu seçeriz.  Yer banka, asıl borçlu, ciro eden, vade tutar ve çekle ilgili açıklama varsa açıklama hanelerini doldurduktan sonra Satır Kaydet tıklanır. Eğer birden çok evrak aldıysak aynı gün aynı kişiden bu durumda satır ekleyip kaydetmeye devam ederiz. Bu cariye ait girilecek tüm evraklar girme işlemi bittiyse F5-Kaydet butonu tıklanarak kaydetme işlemi tamamlanmış olur. Aşağıdaki resimlerde dikkat edilmesi gereken alanlar baloncuklarla anlatılmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


      

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çek kaydı için yapılan işlemler, senet kayıt işlemleriyle aynıdır. Aynı şekilde senet kaydı da yapılmaktadır.

 

ÇEK / SENET İŞLEMLERİNİN İPTAL EDİLMESİ VE SİLİNMESİ

 

Bir belge ile aynı gün birden çok girilen evrakların kaydı tümüyle iptal edilmek istenirse. Önce iptal edilmek istenilen belge bulunur, fare sağ tuşla tıklanarak “Sil” seçeneğinden “Belgeyi Tümüyle İptal Et” seçeneği seçilir. Yada klavyeden CTRL+F7  tuşlarına aynı anda basılır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


NOT: Çek ya da Senet bir işlem gördüyse; öncelikle “Çek / Senet” bölümünden senedin silinmesi gerekmektedir. Ayrıntılı bilgi “Çek / Senet Kayıt ve Hareket İşlemleri” bölümünde, “Çek / Senet Silme İşlemleri” kısmında verilmiştir.

 

Senet ile ilgili herhangi bir işlem yapılmadıysa ekrana aşağıdaki pencereler gelir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


“Tamam” butonu tıklanır. “Belge Tipi” bölümünde “İPTAL” ibaresi görülür.

 

 

İptal edilen belgenin diğer kartlarla olan bağlantısı kesilir ve bu haliyle saklanır. Saklanma sebebi ise sizin bu belgenin neden iptal edildiği ve içeriğinde neler olduğunu tekrar görmek istediğinizde görebilmenizdir. Ayrıca eğer istenirse bu belge başka bilgiler girilerek ve değiştirilerek istenirse tekrar kullanılabilir.

 

ÇEK / SENETLERDE BİLGİ DEĞİŞİKLİĞİ YAPMAK

Değişiklik yapılmak istenilen belge öncelikle iptal edilir. (Ayrıntılı bilgi, çek / senet işlemlerinin iptal edilmesi bölümünde anlatılmıştır.)

Belgede değişiklik yapılmak isteniyorsa ( satır silmek, satırdaki bilgileri değiştirmek, cari bilgilerini değiştirmek vb. işlemler);

 

Satır silmek için;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bilgi değişikliği yapılmak isteniyorsa, “Belge Tipi” hanesindeki                                         

 “İPTAL” ibaresi “TAHSİLAT” veya duruma göre “TEDİYE” olarak değiştirilir.

 

 

 

Nakit, çek, senet bilgilerinde veya cari bilgilerinde değişiklik yapıldıktan sonra sırasıyla    butonu ve       butonu tıklanarak belge tekrar aktif duruma getirilir.

Böylelikle belge tamamen iptal edilerek bu haliyle bırakılır veya üzerinde yapılmak istenilen değişiklikler var sa  yapılarak tekrar aktif duruma getirilir.

 

SENET BASIM İŞLEMLERİ

 


 

Taksitlendirilmiş tutarlar için senet bastırılmak istendiğinde   “Tahsil – Tediye” penceresinde, yazdırılmak istenilen senet seçilir ve  butonu tıklanır.

 

Doldurulması gereken alanlar doldurulduktan sonra, sadece seçilen senet yazdırılabileceği gibi senetlerin tümü, seri bir şekilde de yazdırılabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


MAKBUZ YAZDIRMA İŞLEMLERİ

Çek / Senet tahsilatı ve tediyesi işlemlerinin sonucunda Tahsilat ve Tediye makbuzu yazdırmak için kullanılır. Bunun için “Tahsil-Tediye” penceresindeki  butonu kullanılır.

 

DEKONT YAZDIRMA İŞLEMLERİ

 

Çek / Senet, Nakit işlem bilgilerinin yer aldığı belgedir. Bunun için “Tahsil-Tediye” penceresindeki  butonu kullanılır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÇEK / SENET HAREKET İŞLEMLERİ

 

Girilen tüm çek ve senet kayıtlarıyla ilgili işlemlerin yapıldığı ( Tahsil Et, Bankaya Ver, İptal Et, Ciro Et, Ödeme Yap, Karşılıksız, İptal vb.), durumlarının kontrol edildiği bölümdür. Çek / Senet kaydı “Tahsil – Tediye” bölümünden yapılırken, Çek / Senet Hareket İşlemleri “Çek / Senet” bölümünden yapılmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 : Alınan Kaydedilmiş fakat hiç işlem görmemiş çek ve senetlerin bulunduğu bölümdür.

 : Portföydeki çek ve senetler,  butonuna basılarak tahsil edildikten sonra portföyden çıkarak, tahsil edilen çek ve senetler bölümüne aktarılır.

 Bölümünde bulunan çek ve senetler;  Verilen çek-senetlerin, ödeme yapıldıktan sonraki bulunduğu bölümdür.

 :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portföydeki çek ve senetlerden, ciro edilmek istenilen çek veya senet seçildikten sonra  butonuna basılarak, ciro edilecek cari seçilir. Ciro edilen çek veya senet  portföyde olmaktan çıkarak, ciro edilen çek ve senetler bölümünde yer alır.

 

 : Portföydeki çek ve senetler bankaya verilmek istendiğinde,     butonuna basılarak, verilmek istenilen banka seçilir. Çek veya senedin verilmek istendiği banka için, cari kartı açılması gerekmektedir. Bunun için “Cari Kartı” penceresinden banka bilgileri girilir ve “Cari Tipi” olarak “BANKA” seçilerek cari kartı kaydedilir. Program girilen bu carinin banka olduğunu cari tipindeki BANKA ibaresinden anlamakta ve ona göre işlem yapmaktadır. Aşağıdaki resimde örneği verilmiştir.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                         butonu tıklandığında ekrana “Banka Seç” penceresi gelir. Bu pencerede “Cari Kartı” na kaydedilen bankalar bulunmaktadır. Bu pencereden çek veya senedin verilmek  istendiği banka seçilir ve “Enter” tuşuna basılarak, bankaya verme işlemi gerçekleştirilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 : çek ve senetlerden iptal edilmek istenilen seçilir ve     butonu tıklanır. Çek veya senet, “İptal Edilen Çekler-Senetler” bölümüne aktarılır.

Bir cariye ait tüm senetlerin genel durumları görülmek isteniyorsa,        butonu tıklanır. Bu pencereden cariye ait çek veya senetlerin genel durumları (portföydekiler, tahsil edilenler, ciro edilenler, bankaya verilenler, senetlerin genel toplamları, gecikme faizleri, iptal edilenler, verilenler, ödenenler, genel toplamları) görülebilmektedir

 

 

                                                                                                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ödemesi geciken çek ve senetlere “Aylık Gecikme Faizi Değiştir” penceresinden, aylık gecikme faizi uygulanabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Çek ve senet işlemlerinde dekont yazdırılabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köşeleri Yuvarlanmış Dikdörtgen Belirtme Çizgisi: Bir cariye ait, belirli tarihler arasındaki belgeler görülmek isteniyorsa, önce tarih aralığı belirlenir ve cari seçilir.
 


ÇEK / SENET ARAMA İŞLEMLERİ

Köşeleri Yuvarlanmış Dikdörtgen Belirtme Çizgisi: Aramak istenilen belgenin Belge Durumu ve Belge türü seçilir. 


 

 

 

 

 

 

Köşeleri Yuvarlanmış Dikdörtgen Belirtme Çizgisi: Eğer sadece bir cariye ait olan belgeler görülmek isteniyorsa, bu butona basılarak cari seçilir.
Köşeleri Yuvarlanmış Dikdörtgen Belirtme Çizgisi: Sadece seçilen cariye ait değil tüm carilere ait Çek-Senetlerin ekranda listelenmesi isteniyorsa Tüm Carileri Göster işaretlenmelidir.
 

 

 

 

 

 

 


Öncelikle arama yapılacak belgenin türü belirlenir. Yani aramak istenilen belge, çek mi? Yoksa senet mi? Arama işlemi, tarih aralığına ve cariye göre yapılabilmektedir.

Çek / Senet Yardım

ÇEK  / SENET SİLME İŞLEMLERİ

Silinmek istenilen belge seçildikten sonra farenin sağ tuşuyla tıklanır ve “Sil” seçeneğinden “Seçil Satırı Sil” butonu tıklanır. Tavsiye edilen “Tahsil – Tediye” penceresine girerek silinmek istenilen çek veya senedin belgesinin bulunması ve iptal edilmesidir (Ayrıntılı bilgi “Tahsil – Tediyenin İptal Edilmesi” bölümünde verilmiştir.)  Listede bulunan tüm belgeler silinmek isteniyorsa “Sil” seçeneğinden “Tüm Satırları Sil” butonu tıklanır.

 


                                                                                                                                                                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÇEK / SENET RAPORLARI

Detaysız bir rapor isteniyorsa Çek-Senet ekranından takip edilebilir. Detaylı rapor almak için vadesi dolan çek ve senetlerin listesi takip edilebilir. Vadesi dolan çek ve senetleri program her açılışta, kullanıcıya otomatik olarak bildirmektedir. Çek / Senet raporlarına ulaşmak için; “Çek / Senet”  menüsünden “Detaylı Raporlar” seçeneği kullanılır. İstenilen kriterlere uyan sonuçları almak için Rapor ekranından istenilen kısıtlamalar yapılır ve Sorgula butonu tıklanır. Rapor ekranı sağ kısmındaki bölümde istenilen sonuçlar görüntülenir. Eğer yazıcıdan kağıda yazdırılmak istenirse yazdır tuşu tıklanmalıdır.

 

 

ÇEK / SENET PENCERESİNDEN DİĞER PENCERELERE ERİŞİM

Çek /Senet penceresinden tek tuşla “Tahsil-Tediye”, “Cari Kart”, “Kasa Defteri”ne vb. ekranlara doğrudan bu pencereden çıkmadan ulaşılabilir. Bunun için fare sağ tuşla tıklanır ve erişilmek istenilen pencere seçeneği seçilir.

WORD VE EXCEL’E BİLGİ GÖNDERME

Ofis programlarına tek tuşla veri gönderip, istenildiği gibi düzenleme yapılarak çıktı alınabilir. Bunun için fare sağ tuşla tıklanarak, verilerin gönderilmek istendiği ofis programı seçilir.

Yada raporlar ekranından Excel’e gönder butonu tıklanarak doğrudan düzenlenmiş olarak Excel’e gönderilmesi sağlanır.