İçindekiler Tablosu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sipariş İşlemleri

DİKKAT : Programda Alınan ve Verilen siparişlerinin işleyişi aynıdır. Sadece “Hareket” menüsünden işlem yapılmak istenilen “Siparişlerin türünün” belirlenmesi gerekmektedir. 

Sipariş : Satılan mal veya hizmetin kayıt altına alınması söz konusu olduğunda, mal veya hizmet karşılığında düzenledikleri evraktır. Bu evrak üzerinde; alıcının ticari bilgileri, satılan malın veya hizmetin türü, miktarı mutlaka belirtilmek zorundadır.

Sipariş Giriş İşlemleri

Alınan Satıcı Siparişleri (Ürün Alışı) (Ctrl + F2) Menüsü: Toptancılarımıza, mal veya hizmet aldığımız firmalara verdiğimiz siparişlerin girildiği formdur. 

Verilen Müşteri Siparişleri (Ürün Satışı) Alt + F3) Menüsü: Müşterilerimizin bizden mal ya da hizmet siparişi verdiklerinden bunu sistemimize gereceğimiz formdur.

 

 

 

 

 

 

GENEL BİLGİLER

Sipariş No : Siparişe verilen evrak numarası yazılır.

Cari Kodu : İşlem yapılmak istenilen carinin kodu seçilir. İşlem yapılacak olan carinin seçilebilmesi için öncelikle “Cari Kartı” penceresinden cariye ait kart oluşturulması gerekmektedir. (Ayrıntılı bilgi “Cari Kartı” bölümünde “Yeni Bir Cari Kartı Açmak” kısmında anlatılmıştır.) Cari Kodu seçmek için;“Cari Kodu” butonunun hemen yanındaki  buton tıklanır veya klavyeden “F2” kısa yol tuşuna basılır ve ekrana “Cari Seç” penceresi gelir. Ayrıntılı arama yapmak istenildiğinde F10 kısa yol tuşunu kullanarak Cari Rehbere ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Stok Kodu : Bu bölüme, düzenlenen siparişe ait stoklar girilir. Burada yer alması zorunlu olan öğeler; stok cinsi ve miktarıdır. Siparişlerde yer alacak stokları seçmek için klavyeden “F3”kısa yol tuşu tıklanır veya stok kodu hanesinde fareyle tıklandığında ekrana gelen   butonu tıklanır ve “Stok Seç” penceresi gelir. Ayrıntılı arama yapmak ve tüm stokların listesini görmek incelemek ve seçmek için Stok rehberi kullanılabilir bunun için F10 kısa yol tuşu ya da menü butonundan Stok Rehber açılabilir. Bu pencereden stok, koduna-adına-grubuna göre aranıp bulunur ve “Enter” tuşuna yada onayla butonuna basıldığında stok bilgileri sipariş penceresine aktarılır.

 

 

 

Stok bilgileri, sipariş penceresine aktarılır. Yeni stok eklemek için satır açılmak istendiğinde klavyeden” aşağı ok” tuşu kullanılır. Stok girişleri tamamlandıktan sonra F5-Kaydet butonu tıklanarak sipariş kaydedilir.

 

Siparişlerin Faturalaştırılması

Burada düzenlenen “Alınan Satıcı Siparişleri alış faturasına aktarılarak faturalaştırılır, Verilen Müşteri Siparişleri ise satış faturasına aktarılarak faturalaştırılır.

Siparişlerin Faturalaştırılması

Düzenlenen siparişlerin tek tek yada toplu olarak faturalandırılması için “Sipariş” menüsünden hangi sipariş türü faturalandırılacaksa o menü tıklanır.

 

Burada öncelikle, siparişi faturalaştırılmak istenilen cari seçilir ve “Yeni Fatura No” kısmına, siparişin faturalaştırılacağı fatura numarası yazılır. Faturalaştırılmak istenilen siparişler, listeden seçilerek alış-satış faturası olarak faturalandırılabilir. Aşağıdaki resimdeki sıra numaralı balonlar sırasıyla uygulanarak seçilen siparişler faturalaştırılabilir.

 

 

 

Sipariş faturalaştırıldıktan sonra sipariş penceresine gidilip sipariş bulunur ve siparişin alt kısmında aşağıdaki bilgiler yer alır. Siparişin bağlı olduğu fatura numarası ile faturalaştırıldığına dair bilgi görülmektedir.

 

Siparişlerin İptal Edilmesi

Kaydedilen bir sipariş iptal edilmek isteniyorsa veya bilgileri yanlış girildiyse ve düzeltilmek isteniyorsa; sipariş penceresi üzerinde, fare sağ tuşla tıklanır ve “Sil” seçeneğinden “Siparişi Tümüyle İptal Et” seçeneği ya da sipariş sağ alt kısmındaki iptal butonu tıklanır.  Siparişi iptal edip etmeyeceğinizden emin misiniz şeklinde gelen soruya “Evet” cevabınız veririz. Böylece siparişi tümüyle iptal etmiş oluruz. İptal edilen siparişleri tekrar geri almak ya da kullanmak gerekirse sipariş ekranından sipariş bulunup üzerinde düzeltme yaptıktan sonra tekrar kayıt altına alınabilir. İptal edilen siparişler, sipariş ekranındaki belge tipi hanesinde “İPTAL” ibaresi ile saklanmaktadır.

Belgede bilgi değişikliği (sipariş üzerindeki her hangi bir alanda, cari veya stok bilgilerinde) yapılmak isteniyorsa;

Değişiklik yapmak istenilen belge önce iptal edilir. İptal edilen belge üzerinde bilgi (cari, stok vb. bilgilerinde) değişikliği yapıldıktan sonra “Durum” hanesindeki “İPTAL” ibaresi “SİPARİŞ” olarak değiştirilir. F5-Kaydet butonu tıklanarak, üzerinde değişiklik yapılan belge kaydedilir.

Sipariş Numarasının Değiştirilmesi

Siparişler doldurulup kaydedildikten sonra “Sipariş No” değiştirilmek istendiğinde; öncelikle numarası değiştirilmek istenilen sipariş belgesi iptal edilir. ( Ayrıntılı bilgi “Siparişlerin İptal Edilmesi” bölümünde verilmiştir.)  Sipariş iptal edildikten sonra, numarası değiştirilecek olan sipariş belgesi üzerinde fare sağ tuş ile tıklanır ve “Sipariş No Değiştir” seçeneği seçilir. Açılan Yeni no giriş kutusuna yeni sipariş numarası girilir ve onaylanır. Sipariş numarasında değişiklik yapıldıktan sonra “Durum” hanesindeki   “İPTAL” ibaresi “SATIŞ” olarak değiştirilir. F5-Kaydet butonu tıklanarak üzerinde değişiklik yapılan belge kaydedilir.

 

Sipariş Penceresinden Diğer Pencerelere Erişim

Sipariş penceresinden tek tuşla “Stok Kartı”, “Cari Kartı” na ulaşılabilir. Bunun için fare sağ tuş yada menü butonu tıklanır ve erişilmek istenilen pencerenin menüsü tıklanır. Ya da klacye kısa yol tuşları ile hızlıca geçiş yapılabilir. Kısa yol tuşları her menünün sağında yazmaktadır. Menüye ulaşmak için belge üzerindeki MENÜ butonu yada fare sağ tuşu tıklanarak menüye ulaşılabilinir.

 

 

 

 


Siparişler İle İlgili Raporlamalar

Siparişler ile ilgili ayrıntılı raporlar alınmak istendiğinde, ana pencere üzerindeki “Sipariş” menüsünden “Raporlar” seçeneğinden ayrıntılı raporlara ulaşılabilir.

 

 

 

Alınmak istenilen rapor türü seçildikten sonra ekrana, “Rapor Seç” penceresi gelir. Bu ekrandaki sol kısımdan hangi kriterlere uygun rapor alınacaksa seçilir ve sorgula butonu tıklanır. Rapor yazıcıdan kağıda yazdırılmak istenildiğinde ise “Yazdır” butonu tıklanır. Eğer belge yazıcıdan yazdırmadan önce bakı ön izlemede görüntülenmek istenirse önce “Önizlemede Göster” işaretlenir sonra “Yazdır“ butonu tıklanır.

Rapor ekranının sağındaki rapor sonuçlarının gösterildiği bölümdeki liste başlıklarını sütunlarının yerleri değiştirilmek isteniyorsa bunun için yeri değiştirilecek sütun başlığı fare sol tuş ile tıklanıp tutulur ve istenilen yere (sağa-sola) sürüklenerek sütun yeri değiştirilir. Sütun genişliğini değiştirmek için iki sütun arasına fare getirilir çift yönlü ok işareti çıktığında fare sol tuşu tıklanır ve sağa sola çekilerek genişliği değiştirilir.